Tlamet

Mijn reis naar Marokko afgelopen winter was een reis, die mij zo veel energie en inspiratie heeft geven. Mijn doel was om een wever op te zoeken in Taourirt. Mijn geboortedorp in het oosten van Marokko. En dat is gelukt! Ik heb met een wever gezeten, thee gedronken en gepraat. Hij kon wel uren doorgaan met vertellen en ik hing aan zijn lippen. Oh! Wat hou ik van zulke verhalen. Echte verhalen over echte hardwerkende mensen die prachtige kleden maken. Het boeit me. Het voedt me. Ik word gelukkig van zijn verhalen.

Waar komt de wol vandaan… Wie wast het wol en spint het tot garens. Dat zijn natuurlijk de vrouwen! De hardwerkende vrouwen die in de bergen of op het land wonen. Alle natuurtinten die jullie zien in de ‘tlamets’ zijn oorspronkelijk van bruine, witten en zwarte schapen. Kameelwol wordt ook gebruikt, maar is zeldzaam in het oosten van Marokko.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *